Dit is hoeveel calorieën je verbrandt met fietsen

8 April 2021 om 11:20 Leestijd: 3 minuten

Dit is hoeveel calorieën je verbrandt met fietsen

‘Moet je na het fietsen een appeltje eten of kan er ook wel weer een patatje in? In dit artikel leg ik je uit hoeveel calorieën je verbrand met de verschillende soorten fietssporten!’

Er wordt in Nederland veel gefietst. In geen enkel ander land met een vergelijkbaar welvaart-niveau wordt zoveel gefietst. In totaal fietsen Nederlanders zo’n 15 miljard kilometer per jaar. Dat is ruim 880 kilometer per persoon, verdeeld over ongeveer 250 tot 300 fietsritten. Daarmee is de fiets goed voor bijna een kwart van onze verplaatsingen. Nederland vertegenwoordigt meer dan 700.000 wielersporters. Van de groep wielersporters is 72% man. Het aandeel vrouwelijke fietsers is gegroeid naar 28 procent. Hoeveel calorieën verbrand je nu eigenlijk per fietssport, per lichaamstype? We zetten het op een rij voor het mountainbiken, wielrennen en last but not least, het BMX-en.

Mountainbiken

Iemand van 70 kilogram verbrandt met Mountainbiken ongeveer 588 kilocalorieën per uur. Een gemiddeld patatje bevat 312 calorieën. Goed nieuws, dat kan dus alweer na een ritje op de mountainbike. Daarentegen is het slimmer om een appeltje te nemen, deze bevat 52 calorieën. Uiteraard is die keuze aan jezelf, er mag ook wel eens genoten worden, niet waar?

Wielrennen

Bij het wielrennen hebben we gekeken naar een persoon van 70 kilogram om het gemiddelde aan te houden. Bij een tempo van 20 km per uur verbrand je 555 calorieën per uur. Bij een half uurtje fietsen zijn dat 270 calorieën. Verhoog je naar 25 km per uur, dan ga je 809 calorieën per uur verbranden. Ter vergelijking, een gemiddelde pizza bevat 266 calorieën. Lust je op Koningsdag graag een tompouce? Deze bevat 310 calorieën. Geen zorgen, daarna lekker een stukje fietsen en je kan er weer tegenaan, toch?

Is toeren niet aan jou besteed en bekijk je liever de lijnen van het fietspad? Bij 30 km per uur verbrand je 941 calorieën per uur. Bij een tocht van 60 kilometer op de racefiets zijn er toch al weer 1882 calorieën verbrand. Gaat het je toch nog niet hard genoeg en ben je een ware sprinter op de fiets? Bij het wielrennen met een tempo van 35 km per uur verbrand je 1205 calorieën per uur. Bij een tochtje van 70 kilometer komt dat neer op 2410 calorieën en bij een tocht van 105 kilometer op maar liefst 3615 calorieën. Zorg dus zeker dat je dan genoeg gelletjes, repen en andere sportieve snacks bij je hebt, maar dat hoefden we je vast niet meer uit te leggen…

hoeveel calorieen verbrand je nu met bmx fietsen mountainbiken en wielrennen. We zetten het voor je op een rij

BMX

BMX-fietsen dient als een geweldige aerobe training. Regelmatig BMX-fietsen zal resulteren in een betere gezondheid van het hart en een verminderd risico op hart- en vaatziekten. Kijk aan, de eerste reden om de BMX op te stappen is gevonden.

BMX-fietsen levert niet hetzelfde op als een krachtige trailbike-ervaring met veel heuvels. Dit komt, omdat de rondjes die je doet op een BMX baan zeer intensief zijn, waardoor je tussendoor vaak even stil staat om op adem te komen. Iemand van 55 kilogram zal met een uur BMX-en 483 calorieën verbranden. Bij een lichaamsgewicht van 70 kilogram zijn dat 580 calorieën voor een uur BMX-en. Dat doet niet veel onder ten opzichte van het mountainbiken. Tip: wil je het echt leuk maken? Wissel eens tussen het wielrennen, mountainbiken en BMX-en.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *